Friday 13 April 2012

Genderrollen in de maatschappij

De grote vragen zijn waar staan ​​we nu in het kader van de rolpatronen en welke implicaties heeft het over het menselijk bestaan? Geslacht van een persoon weerspiegelt de mannelijke of vrouwelijke kenmerken van een individu, met betrekking tot de psychologie, biologie, en de rol in de samenleving. Een gender rol is de verantwoordelijkheid of de manier van leven van een persoon in de samenleving, met betrekking tot de levensstijl van de samenleving. Traditionele rolpatronen in de samenleving zijn de schouders van mensen op basis van hun biologische oriëntatie. Met het verstrijken van de tijd en de oprichting van een 'liberale' waarde-systeem, zijn de grote verschillen tussen de mannelijke en de vrouwelijke vorm vervaagd voor een groot deel, te beginnen met de westerse cultuur.
Rolpatronen in de maatschappij: A Global Perspective
De rol van een man en een vrouw in de samenleving wordt beïnvloed door een aantal factoren. Deze factoren variëren met de regio, religie, cultuur, klimaat, historische overtuigingen, woon principes en ervaringen, over de hele wereld. Daarom kan gender rol in de maatschappij worden gedefinieerd als de rol gespeeld door een individu met betrekking tot een combinatie van factoren of een van hen, afhankelijk van de levensomstandigheden. Deze factoren kunnen worden aangemerkt als:; rollen gebaseerd op de indeling in mannen, vrouwen of een combinatie vorm, en rollen op basis van fysieke karakter en / of seksueel en psychologisch geaardheid, hetzij als gevolg van de sociale binding of zelfstandige voorkeuren.
Bijvoorbeeld, mannen zijn meer geïnteresseerd in of het uitvoeren van fysiek zwaar activiteiten zoals, werken in de zware industrie, en defensie, terwijl vrouwen uit te voeren taken, zoals het opvoeden van kinderen, koken, borduren en zo verder. Hoewel deze rollen zijn gedefinieerd en meestal ingedeeld in vele samenlevingen, dit onderscheid wordt zeldzamer in ontwikkelde samenlevingen zoals de VS of West-Europa.
Onderwijs, huishoudelijk werk, kinderopvang, professionele verplichtingen, maatschappelijke vraagstukken worden de verschillende verantwoordelijkheden of activiteiten in een normaal sociaal kader. Deze rollen werden gescheiden op basis van geslacht, maar nu is het meer een keuze en op basis van het belang van een individu. Echter, er zijn veel samenlevingen in de wereld die blijft vasthouden aan de traditionele rolpatronen. Een vrouwelijke is meestal verwacht, verplicht te doen, of geïnteresseerd zijn in huishoudelijk werk, kinderopvang en onderwijs, zodat professionele en maatschappelijke rol meer voor de mannen.
De manier waarop genderrollen worden geleerd en geassimileerd door een groep van mensen vormen de socialisatie concept. Hoewel het concept van de maatschappij is zeer gevarieerd, de rollen te ondergaan gedwongen, bereid of walgelijk dienovereenkomstig gewijzigd. Op sommige plaatsen, doe genderrollen in sociaal aanvaardbaar gedrag niet toestaan ​​dat het huwelijk buiten een bepaalde sekte of gemeenschap. Voor sommigen is er geen beperking met betrekking tot de maatschappelijke verplichtingen, en de rolpatronen zijn flexibel. Zo, de aard van de sociale structuur heerst op een plaats wordt de gender rol in een samenleving voor een groot deel.
Genderrollen in de huidige context
Terwijl sociale vorm nog dicteert de rol van de seksen in een samenleving, veel mensen beschouwen zichzelf als vrij om hun voorkeuren te kiezen. De rol van transgender mensen en intersex mensen is ook even groot, in plaats van het ontvangen van de nodige aandacht. Seksuele geaardheid en de keuze van mensen als dat eunuchen of homoseksuelen, wijzen op het feit dat gender rollen niet kan worden onderscheiden in een samenleving. Emancipatie van vrouwen, hun veranderende rollen of feminisme zijn enkele van de vaststelling van de mutaties als gevolg in een verlaging van gat in rolpatronen.
Of deze feiten aanvaardbaar zijn of niet in een bepaalde samenleving is een irrelevante vraag. De bottom line is genderrollen in de samenleving zijn niet langer een monopolie of een verplichting voor ieder individu. Met het oog op een betere levensstandaard te behouden, moet een persoon de vrije wil van de enige determinant van zijn of haar rol.

No comments:

Post a Comment